038 - 46 54 000 info@zwangerfitmoederfit.nl

Diastase

 

 

 

Bovenstaande vragen worden vaak gesteld tijdens onze lessen ZwangerFit en MoederFit. In deze blog zullen we vanuit een visie als bekkenfysiotherapeut wat achtergrond informatie geven en deze vragen proberen te beantwoorden.

Wat is een diastase?

Letterlijk gezien betekent diastase ‘wijking’. Een diastase van de buikspieren is het wijken van de rechte buikspieren, zie onderstaand plaatje. Links zie je de optimale situatie van de rechte en schuine buikspieren met een smal en stevig bindweefseltussenschot, rechts zie je een diastase.

Diastase ontstaat wanneer de druk of trek op de rechte buikspieren groter is dan het tussenliggende weefsel aankan. Het jaar van de zwangerschap is bij uitstek zo’n moment. Door de hormonale veranderingen wordt de stevigheid van het bindweefsel minder. Daarbij zal door de enorme groei van de baby de druk op de toenemende buik groter worden, de baby heeft ruimte nodig! In de laatste weken van de zwangerschap is diastase dan ook een normaal verschijnsel. Na de bevalling zal de buik en het bindweefsel geleidelijk weer sterker worden en herstellen. Zo’n 6 maanden na de bevalling is de zwangerschapsdiastase bij 60% van de jonge moeders weer zo goed als hersteld. Bij 40% dus niet, hierbij duurt het herstel langer en extra aandacht is dan absoluut zinvol.

Hoewel diastase ook kan ontstaan door andere oorzaken, hebben we het in dit stukje over de zwangerschapsgerelateerde diastase.

Heb ik diastase?

Doe de zelftest.

Ga op je rug liggen met opgetrokken knieën en til je hoofd en schouders iets op van de ondergrond Zet je vingers net boven je navel op je buik en voel eens hoe breed en hoe diep de ruimte tussen de linker- en de rechterhelft van je buikspieren is. Verplaats je vingers vervolgens al voelend steeds iets omhoog tot je bij je borstbeen bent aangekomen.

Neem je tijd en doe hetzelfde ook naar beneden toe, over de rechte lijn tussen je navel en je schaambeen. Je zult waarschijnlijk voelen dat de ruimte niet overal precies gelijk is. Voelt de lijn als een deukje waar je zachtjes van links naar rechts overheen kan bewegen? Dan is dat uitstekend.

Voel je een duidelijke diepte of ruime afstand ( > 2cm ) tussen je beide rechte buikspieren? Voel/zie je juist een bultje ontstaan op de lijn direct als je jouw hoofd een klein beetje optilt? Dit zijn tekenen van diastase.

Veelvoorkomende klachten bij diastase

Hoewel de wijking op zichzelf niet erg is kan dit vervelende klachten of ongemak geven, zoals:

  • Mentaal ongemak door de cosmetische hinder van een bol ogend buikje;
  • Lage rug enof bekkenklachten, houdingsproblemen;
  • Bekkenbodem klachten, incontinentie of obstipatie;
  • Pijn rond de navel en/of een navelbreuk;
  • Niet goed diep kunnen doorademen.

Ik heb diastase en/of klachten. Wat nu?

  • Voel je bij de zelftest een duidelijke ruime en zachte tussenruimte en herken je één of meer van de eerder genoemde klachten?
  • Zie je bij de zelftest een tuut (doming) in de middenlijn ontstaan, maar herken je bovenstaande klachten niet?

Kom in actie, zoek goede professionele hulp. Je hoeft niet te wachten tot zes maanden na de bevalling. Iedere moeder verdient een goed herstel.

  • Word je gehinderd door diastase tijdens je zwangerschap, kom ook dan in beweging. Vraag advies of schakel optijd hulp in.

Better save than sorry!

Bij ZwangerFit MoederFit Zwolle, www.zwangerfitmoederfitzwolle.nl, (YVLO-ZwangerFit geregistreerd) en FysioZwolle bekkenfysiotherapie kunnen we je informeren en/of begeleiden om diastaseklachten te voorkomen of te verminderen.

Bij ZwangerFit en MoederFit kunnen wij je optimaal begeleiden in advies en training. Het is belangrijk om met je buikdruk om te leren gaan om zo onnodige rek op het weefsel te voorkomen. Ook goed plas- en poepgedrag is van belang. Naast advies is goede training onontbeerlijk. Hiermee kun je optimale conditie en core-stability ontwikkelen. Verder kan je leren deze zo goed mogelijk in te zetten in je dagelijkse leven (bijvoorbeeld bij de zorg voor je kinderen).

Soms is naast bovengenoemde training persoonlijk advies en hulp gewenst. Bijvoorbeeld om te kijken hoe we de buik kunnen ondersteunen tijdens de herstelperiode door tijdelijke steun van een buikband of tape. Ook kan het beter zijn voor jou als (aanstaande) moeder om echt 1 op 1 oefenhulp te hebben om nog beter te beoordelen hoe je het beste je core kunt versterken. Hiervoor kun je terecht bij bekkenfysiotherapie.

Samen maken we de buik weer sterk!

Voor meer informatie over dit onderwerp zie www.diastase.info en www.bekkenbodemonline.nl